Wednesday, May 6, 2009

Aku berpesan, Tapi tiada yang endah



Beberapa tahun yang lalu, aku pernah makan di sebuah kedai fast food nasi ayam di sebuah hypermarket... orang kata nasi ayam dia sedap... aku pun pegi la dengan wife aku untuk mencuba... tapi, halwa tekak aku rasa tak la sedap sangat.


Yang nak dijadikan cerita dalam blog ni adalah isu kebersihan ayam yang dimasak... ramai yang begitu prihatin tentang halal haram makanan yang mereka makan, tapi lepas ayam tu dimasak, adakah kita tahu yang ayam tu telah disembelih mengikut tertib? adakah orang yang sembelih itu orang yang betul? adakah kaedah sembelihan itu betul?






Kita tumpu kepada pendahuluan kenapa kita patut sembelih haiwan untuk dijadikan makanan?



Darah merupakan agent pengangkutan dalam badan. Darah membawa oksigen ke seluruh badan, darah membawa segala apa pun untuk tubuh... termasuk bahan toksik.



Dalam badan mesti ada toksik sebab apa yang kita makan, apa yang haiwan makan bukan semestinya 100% bebas racun.




Oleh yang demikian, darah mestilah dikeluarkan dari tubuh haiwan tersebut. Di mana tempat yang paling sesuai untuk dikeluarkan darah haiwan? semua tempat di tubuh haiwan mampu mengeluarkan darah.... Untuk tidak menyeksa binatang dengan kesakitan, kita sembelih dileher, di mana salur darah yang paling dekat dengan jantung. tekanan jantung membuatkan darah lebih cepat keluar dari tempat sembelihan dan haiwan akan segera mati.



Oh, ada yang mencadangkan kalu patahkan leher boleh buatkan haiwan itu mati lebih cepat? memang betul, tapi darahnya tidak keluar. Apabila haiwan mati dengan darah masih dalam tubuh, darah tersebut akan berkumpul dan terperangkap di dalam otot2 dalam tubuh. Walaupun kita masak dengan baik dan lama, darah tu masih berada dalam daging haiwan tersebut.




Oh, ada yang berpendapat kalu masak lama atau masak dengan suhu tinggi boleh selamat? Mana mungkin.... kita sedang bercerita tentang toksik dalam darah bukan kuman dalam darah. Sesetengah toksik tidak bertindak balas apa2 dengan suhu tinggi.


Walau sesedap mana pun daging yang kita masak tu, toksik tetap ada dalam daging... ia akan membawa mudharat kepada kita dalam jangka masa yang panjang.



Contohnya, kerosakan hati, pankreas, buah pinggang.... kalu sakit buah pinggang orang salahkan makan garam lebih, kalu sakit pankreas orang salahkan makan gula lebih, kalu rosak hati orang salahkan terlebih bantai panadol. Walhal, toksik yang kita makan tu adalah 'culprit'.. ewah... speaking pulak...


Kita berbalik kepada nasi ayam yang aku makan kat hypermarket tu.... aku dah pesan dah pada tuan punya kedai tu melalui email dan borang komen pelanggan, tapi tiada maklum balas walaupun tanda terima kasih....


Baru2 ni, aku balik Kuala Terengganu, pekena nasi ayam fast food jugak... ayamnya pun sama.. darah meleleh keluar... ada yang kering tapi dia punya serap dalam daging tu...










Bak kata Nabil... LU PIKIR LA SENDIRI....

No comments: